مادر هستم و می بخشم
به گزارش گالری ابزار زیبا، خبرنگاران -حامد حسینی پناه کرمانی: کهن الگوها، شخصیت ها و انرژی هایی هستند که در رویاهای همه آدم ها و اسطوره های تمام فرهنگ ها مدام تکرار می شوند.
کهن الگوها همواره آماده اند که پی در پی اندیشه های اساطیری غالبا مشابه فراوری نمایند.
به عبارت دیگر نیرویی بالقوه اند که وقتی فعلیت یافته و کنش پذیر می گردند، اندیشه های اساطیری مشابهی پیش می نهند.
کهن الگوها نمایانگر عالمی از تصاویرند که گونه های نامحدودشان هیچگاه به خواسته های جهان واقعیت خارجی گردن نمی نهند، و از نظر تعدد گونه ها نیز به همان تعداد موقعیت های نوعی و نمونه وار زندگی اند.
برای نوشتن داستان زندگی به کهن الگوها احتیاج داریم؛ و چون کهن الگوها به تعداد خصلت های بشری متنوع اند برای درام پردازی و داستان نویسی بسیار مفید و کارآمدند.
عادی ترین رویدادها و واقعیات جدانشدنی از متن زندگی مانند زن و شوهر، پدر و مادر، فرزند، زایش، مرگ و رستاخیز نمونه هایی از کهن الگوهای برخوردار از قدرتی بی کران هستند.
از مهم ترین کهن الگوها، کهن الگوی مادر است؛ کهن الگویی غالب و چیره گر که در صورت پرداخت مناسب در یک اثر هنری به راحتی با مخاطب ارتباط برقرار می نماید.
رمان دالِک با محور و مخاطب قرار دادن مادر در دوازده فصل از چهارده فصل این رمان نیروی بزرگ کهن الگوی مادر را در خدمت داستان درآورده است: دالِک به زبان کوردی بیجاری به معنای مادر می باشد.
داستان از فصل دوم تا فصل سیزدهم با راوی اول شخص و با مخاطب قرار دادن مادر، هم از گذشته ی شخصیت ها پیش داستانی را پیش چشم مخاطب می گذارد و هم به صورت موازی به کهن الگوی زایش می پردازد و این سوال اساسی در ذهن مخاطب شکل می گیرد که زنِ محروم از زایش می تواند مادر و در مرحله بالاتر زن باشد: شهریار را من زاییدم. وقتی زاییدمش که یک سالش بود. وقتی مادر شدم، بچه ام به پدرش می گفت بابا و به زنی که نبود می گفت ماما. من شدم زنی که نبود. شدم زنی که هست.
سپیده اعتراف می نماید: دلم گاهی درد می خواهد. نه درد دست و پا. درد شکم. درد زنانگی. دردی که بهم بگوید زن هستم. نکشیده ام درد زن بودن را. هیچ وقت نفهمیدم زن ها چه می گویند؟ چیزی در من کم است مادر. اما به اندازه خودم زن هستم اگر به اندازه تو نباشم. کسی این را نمی فهمد. حتی تو.
سپیده که رَحِم ندارد و همین امر نه تنها او را از داشتن فرزند که از عشق نیز محروم نموده است، در دل مادر را که او را از همراهی کردن خواهر در هنگام زایمان منع نموده مخاطب قرار می دهد: خواهری کردن، رَحِم نمی خواهد مادر. برای خواهر، پرپر زدن، بچه داشتن نمی خواهد، باروری نمی خواهد. خواهرش هستم مادر.
و زنانگی درد دارد: حالا درد دارم مادر. تورو خدا این قدر نگو الهی مادرت بمیره! بمیری که چه گردد؟
و این درد می تواند درد زایمان باشد: زاییدن سخت بود مادر. خیلی سخت. پشیمان شده بودم. فکر کردم این همه درد، زیاد نیست برای تنبیه شدنم؟ اما دیر شده بود برای پشیمان شدن. حکمی بود که خودم صادر نموده بودم و خودم داشتم اجرایش می کردم. این مجازات من بود. فقط می خواستم پرنیان چهار کیلویی بیاید بیرون و ریخت آن مامای عبوس را تا آخر عمرم دیگر نمی دیدم.
هرچند که فرزند هرگز از درد و رنجی که مادر در زمان بارداری و وضع حمل تحمل نموده چیزی نمی داند و نمی خواهد که بداند: حالا پرنیان چهارده سالش است و درس نمی خواند و دوست پسر دارد و گوشی آیفون ازم می خواهد و آرایش می نماید و زیر ابرو برمی دارد و من نمیفهمم اش و او هم مرا نمی فهمد.
و دردی که زنان و دختران هر ماه تحمل می نمایند و مجبور به مخفی کردن آن حتی در محیط خانه هستند: مادر اگر بدانی؟ تمام این نُه ماه عق زدن و بالا آوردن و لب به غذا نزدن، برایم از آن ده روز هر ماه عذاب کشیدن، راحت تر بود. دیگر چهارم هر ماه که می شد عزا نمی گرفتم. با ترس نمی رفتم توی دستشویی تا اولین لک روی لباس زیرم را ببینم و بزنم توی سرم که وای دوباره آغاز شد!
و از این درد حتی در مدرسه گفتن محال است و این درد گویی نوعی از محرومیت و ممنوعیت بی دلیل را با خود به همراه می آورد: معلم دینی مان توی کلاس گفته بود: دخترا، یادتون باشه که تو دوران عادت نباید برین مسجد یا امام زاده. آخ که چقدر بدم می آمد از معلم دینی با آن عادت گفتنش و چقدر بدم می آمد که دخترها را گوه حساب می کرد یا ادرار یا هر نجاست دیگری که حق ندارند توی طبیعی ترین روزهای زندگی شان، پای شان را بگذارند توی مسجد یا امام زاده.
نویسنده این رمان از میان کلمات راهی برای اعتراض به نوع نگاه جامعه به بخشی از مسائل زنان می یابد؛ مریم عزیزخانی با تصویرسازی مناسب از عشقِ سپیده و نیمای شاعرپیشه که به خاطر بچه دار نشدن به جدایی انجامیده، تصویری از مادر این دختران را پیش چشم مخاطب می گذارد؛ زنی مطیع امر شوهر: هرچی بابا می گفت همان بود. رنگ موهایت همانی بود که او می خواست. لباسی که می پوشیدی، آنی بود که او دوست داشت. چیدمان خانه، جای گلدان های دور حوض توی حیاط، جای پشتی شکارگاه و پشتی های ساده توی پذیرایی، فرش ها، رنگ پرده ها، جای تلویزیون، برنامه ای که باید از تلویزیون دید، همه ش باید آنی بود که بابا می گفت. چای تازه دم ات همواره آماده بود، و غذایی که هر روز داغ و تازه سر سفره می گذاشتی، ما اجازه خوردنش را نداشتیم تا بابا نمی خورد.، هرچند جدایی دختر، مادر را به طغیان می کشاند: گلدان های دور حوض را جمع کردی و آوردی توی مهتابی. یک روز که بابا نبود، رفته بود سنندج پی کاری، باغبان آوردی و سه درخت سیب توی حیاط را بریدی و جاش دوتا نهال آلو کاشتی. می گفتی: درخت خشک می خوام چیکار؟ طغیان نموده بودی مادر. شورش نموده بودی. بعد از سی وهفت سال چشم گفتن، حالا اعلام استقلال نموده بودی. حالا که زندگی من از هم پاشیده بود و تو بابا را مسئولش می دانستی. تقصیر بابا نبود مادر. تمام جهان هم توی گوش نیما می خواندند، اگر او مرا می خواست بدون رَحِم، بدون بچه، رهایم نمی کرد.
هرقدر هم مطیع باشی، زمانی طغیان می کنی: گفتی: دیگه بسه. و گفتی: دیگه بسه هرچی تو گفتی و من گفتم چشم. و گفتی دیگه تموم شد. شبیه مکالمات فیلم های آبکی تلویزیون بود. کی باورش می شد؟ بعد از طلاق من، همه چیز بین تو و بابا تمام شد.
نویسنده با خلق یک رمان چند صدایی به خوبی توانسته ترس های دختران را با مادر مطرح کند: می ترسم مادر، می ترسم دختر کوچکت، مثل خودت، اولین بچه اش را سر زا از دست بدهد.، و از حسرت های شان بگوید: همواره مطمئنی حسرت تمام بچه های جهان توی دلم مانده. باور نمی کنی چقدر شهریار برایم بچه خودم است، و نمی دانی حسرت تنها چیزی که دارم، نیماست، که دیگر نیست. و برای تنها چیزی که دلم می سوزد مجتبی است که از سر اجبار زنش شدم و از سر ترحم ادامه می دهم باهاش و از سر دلسوزی برایش نقش بازی می کنم. هیچ کس به اندازه مجتبی این را نمی داند. باور نمی کنی که مادری کردنم برای شهریار نه از سر اجبار است و نه از سر ترحم است و نه از سر دلسوزی.
نویسنده رمان، مادر را به گونه ای ترسیم نموده که بیشترین انرژی ممکن را از این کهن الگو به روایت و متن منتقل کند.
پس از هر خطای فرزند ترجیع بند کلام مادر این است که: مادر هستم و می بخشم.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران