طرز تهیه نان جزغاله نیشابوری (نان قلفتی جزغاله) برای سرو کباب کوبیده

به گزارش گالری ابزار زیبا، نان جزغاله نیشابوری یا نان دنبه یکی از خوشمزه ترین استان خراسان است که با استفاده از جزغاله دنبه و با رسپی های متنوعی درست می گردد. خوب است بدانید، به تکه های به جای مانده از دنبه در فرآیند گرفتن روغن دنبه، جزغاله می گویند. این نان که به نان قلفتی مشهدی با جزغاله هم معروف است معمولا برای زیر کباب کوبیده طبخ شده و همراه با کباب مصرف می گردد. اگر شما هم از هواداران انواع نان سنتی و محلی هستید، با ما در این مقاله از در همراه باشید تا طرز تهیه نان جزغاله نیشابوری را به شما آموزش دهیم.

طرز تهیه نان جزغاله نیشابوری (نان قلفتی جزغاله) برای سرو کباب کوبیده

مواد لازم برای تهیه نان جزغاله نیشابوری (برای 6 نفر)

مواد اولیهمقدار مورد احتیاج
ماست1 لیوان فرانسوی دسته دار
آرد گندم2 و نیم لیوان فرانسوی دسته دار
نمکنصف قاشق چای خوری
بیکینگ پودر2 و نیم قاشق چای خوری
زرده تخم مرغ1 عدد
سیاه دانهبه مقدار دلخواه
کنجدبه مقدار دلخواه

مواد لازم برای مایه میانی نان جزغاله نیشابوری

مواد اولیهمقدار مورد احتیاج
دنبه گوسفندی500 گرم
پیاز (برای پیاز داغ)1 عدد میانه
مغز گردو (خرد شده)نصف لیوان فرانسوی دسته دار
روغن دنبه یا روغن مایع2 قاشق غذاخوری
نمک، فلفل سیاه و زردچوبهبه مقدار لازم

مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: 30 دقیقه

مدت زمان لازم برای پخت نان جزغاله: 20 دقیقه

مراحل طرز تهیه نان روغنی جزغاله در فر

در طرز تهیه نان جزغاله که به آن نان قلفتی جزغاله و فتیر جزغاله هم معروف است به جای خمیر خانگی می توانید از خمیر نانوایی بهره ببرید. بعلاوه، به جای بیکینگ پودر می توانید مقداری خمیر مایه را به عمل بیاورید و در خمیر نان جزغاله بریزید. برای مواد میانی هم به دلخواه می توانید از ترکیب سبزیجات معطر، پوره سیب زمینی، مغزیجات و ادویه های مورد نظر با جزغاله دنبه بهره ببرید.

مرحله اول: جزغاله را آماده کنید

در اولین مرحله از طرز تهیه نان جزغاله خراسان، دنبه گوسفندی را به قطعات ریز برش بزنید و در تابه مناسبی روی حرارت ملایم بگذارید تا روغن از دنبه خارج گردد. پس از آن که احساس کردید حجم روغن دیگر بیشتر نمی گردد، مواد داخل تابه را از صافی رد کنید.

روغن دنبه را برای مصارف بعدی کنار بگذارید و به جای مانده دنبه را دوباره در تابه بریزید تا روی حرارت کم کاملا طلایی و پخته گردد. پس از آماده شدن، جزغاله را از تابه خارج کنید و کنار بگذارید.

شما می توانید دنبه گوسفند را به روش های و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله دوم: مواد میانی نان جزغاله را ترکیب کنید

حالا، پیاز شسته شده و بدون پوست را به صورت نگینی خرد نموده و قطعات پیاز را همراه با مقداری روغن دنبه () یا روغن مایع در تابه ای بریزید که جزغاله را قبلا در آن آماده کردید. پیازهای نگینی را به خوبی تفت دهید تا کاملا سبک و طلایی شوند.

در ثانیه های آخر، کمی زردچوبه و فلفل سیاه هم به پیاز داغ اضافه کنید و برای چند لحظه تفت دهید تا عطرشان آزاد گردد. سپس، حرارت را خاموش کنید و مغز گردوی خرد شده را نیز در تابه حاوی پیاز بریزید و هم بزنید.

قطعات جزغاله را نیز به محتویات تابه اضافه کنید. تابه را کنار بگذارید تا بعدا مواد داخل آن را به خمیر نان جزغاله اضافه کنید.

برای خرید مغز گردو، پیاز داغ، زردچوبه و فلفل سیاه می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

مرحله سوم: مایه اولیه نان جزغاله را آماده کنید

در این مرحله از درست کردن نان جزغاله دنبه، ماست را در کاسه مناسبی بریزید و نمک و بیکینگ پودر را نیز به آن اضافه کنید. با یاری همزن دستی، این مواد را به خوبی هم بزنید تا کاملا با یکدیگر ترکیب شوند.

برای خرید ماست، نمک و بیکینگ پودر می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

مرحله چهارم: آرد را اضافه کنید

حالا، آرد را 2 بار الک کنید تا کاملا سبک گردد. سپس، آرد الک شده را به صورت کنترل شده و تدریجی به ماست اضافه کنید و هم بزنید. این کار را تا زمانی ادامه دهید که خمیر جمع گردد و به بافت نرم و یکدستی برسد.

توجه داشته باشید، هرگز نباید آرد را به یک باره با ماست ترکیب کنید؛ چون آردهای مختلف از مقدار جذب متفاوتی برخوردارند. بنابراین، ممکن است در طول درست کردن خمیر به آرد کمتر یا بیشتری احتیاج داشته باشید.

برای خرید آرد می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

مرحله پنجم: خمیر نان را ورز دهید

در این مرحله باید مقداری آرد را روی سطح کارتان بپاشید. سپس، خمیر جمع شده را روی سطح کار آردپاشی شده منتقل کنید و برای 5 دقیقه به خوبی ورز دهید. این کار را با حوصله و دقت انجام دهید تا خمیر نان جزغاله ای کاملا آماده گردد. توجه داشته باشید، خمیر نان جزغاله احتیاجی به استراحت ندارد.

مرحله ششم: خمیر را چانه گیری کنید

پس از گذشت این مدت و ورز دادن خمیر، با یاری یک چاقو یا با کاردک آشپزی خمیر را به 6 قسمت مساوی تقسیم کنید. هر یک از تکه های خمیر را با دست به صورت گلوله درآورید و اصطلاحا چانه گیری کنید. سپس، سطح هر یک از چانه ها را کمی فشار دهید تا از حالت کروی خارج شده و کمی تخت شوند.

مرحله هفتم: مواد میانی نان را به خمیر اضافه کنید

در این مرحله از طرز تهیه نان با جزغاله دنبه، هر یک از چانه ها را یاری وردنه باز کنید. سپس، به مقدار یک قاشق غذاخوری از ترکیب جزغاله با پیاز را که قبلا آماده کردید در وسط خمیر باز شده بریزید.

خمیر باز شده را به صورتی ببندید و جمع کنید که تکه های جزغاله و پیاز در میان خمیر قرار بگیرد. در ادامه، هر یک از خمیرهای تو پر را با کف دست کمی فشار دهید تا تخت شوند.

مرحله هشتم: خمیرهای آماده شده را در سینی فر بچینید

پس از انجام مراحل بالا دیگر نوبت به قرار دادن نان جزغاله در فر رسیده است. برای این منظور، ابتدا باید فر را روشن نموده و روی دمای 180 درجه سانتی گراد تنظیم کنید تا گرم گردد. سپس، کف سینی فر را با کاغذ روغنی بپوشانید و قطعات خمیر تو پر نان جزغاله را با فاصله در سینی بچینید.

مرحله نهم: خمیرهای نان جزغاله را رومال کنید

در این مرحله از پخت نان فتیر جزغاله، یک عدد زرده تخم مرغ را در کاسه مناسبی بریزید و به خوبی هم بزنید تا از حالت لختگی خارج گردد. در صورت تمایل، می توانید به مقدار یک قاشق غذاخوری زعفران دم نموده هم به زرده تخم مرغ اضافه کنید.

حالا، زرده تخم مرغ هم زده با زعفران را با یاری فرچه آشپزی روی خمیرها بمالید. بسته به ذائقه، مقداری سیاه دانه یا کنجد هم روی هر یک از خمیرها بریزید.

برای خرید تخم مرغ، زعفران، کنجد و سیاه دانه می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

مرحله دهم: نان جزغاله دنبه را بپزید

تا الان دیگر مطمئنا فر شما کاملا گرم و برای پخت نان آماده شده است. بنابراین، سینی فر را به مدت 20 دقیقه در طبقه میانی فر قرار دهید تا نان جزغاله شما بپزد و طلایی گردد. در این فاصله، چند بار به نان ها سر بزنید و بدون باز کردن درب فر روند پخت را آنالیز کنید.

مرحله آخر: نان جزغاله را سرو کنید

پس از گذشت این مدت، فر را خاموش نموده و نان جزغاله را از فر خارج کنید. سپس، این نان خوشمزه و تازه را در سبد قرار دهید و همراه با کباب کوبیده () و سبزی خوردن نوش جان کنید.

روش تهیه نان جزغاله در قابلمه

برای تهیه نان جزغاله در قابلمه بدون فر کافی است مراحل تهیه مواد میانی و خمیر را مطابق دستور بالا دنبال نموده و خمیر نان را کاملا آماده کنید. در ادامه، قابلمه نچسب مناسبی را روی حرارت ملایم بگذارید تا گرم گردد. سپس، خمیر نان جزغاله را در قابلمه قرار دهید. درب قابلمه را ببندید و چند دقیقه صبر کنید تا نان جزغاله کاملا بپزد و پف کند.

نکات مهم در طرز تهیه نان جزغاله ای

  • بسته به ذائقه، می توانید مقداری شوید، پیازچه و تره تازه را شسته و ساطوری نموده و سپس، به مواد میانی نان جزغاله اضافه کنید. شما می توانید در مواد میانی نان جزغاله با سبزی به جای مغز گردو از مغز تخمه آفتابگردان بهره ببرید.
  • در صورت تمایل، می توانید نان جزغاله را با دنبه چرخ نموده تهیه کنید.
  • در صورت تمایل، می توانید نان جزغاله را با خمیر نانوایی آماده کنید و خودتان خمیر درست نکنید.
  • بسته به ذائقه، می توانید مقداری پوره سیب زمینی آبپز هم به مواد میانی نان جزغاله اضافه کنید.

فوت و فن های خوشمزه شدن نان جزغاله نیشابوری

طرز تهیه نان جزغاله با خمیر نانوایی چگونه است؟

طرز تهیه نان جزغاله با خمیر نانوایی به این صورت است که به جای درست کردن خمیر در منزل باید از خمیر نانوایی بهره ببرید. بنابراین، خمیر نان را از نانوایی محل خریداری نموده و مواد میانی نان را طبق دستور بالا تهیه کنید. سپس، خمیر نانوایی را چانه گیری نموده و با یاری وردنه باز کنید. در ادامه، مواد میانی را با نسبت مساوی در وسط هر یک از خمیرهای باز شده بریزید و باقی مراحل را طبق دستور بالا دنبال کنید.

طرز تهیه نان جزغاله با خمیر مایه چگونه است؟

برای تهیه نان جزغاله با خمیر مایه، ابتدا باید 2 قاشق مرباخوری پودر خمیر مایه فوری را در مقداری آب ولرم بریزید. کمی شکر هم به ظرف حاوی آب ولرم و خمیر مایه اضافه کنید و این ترکیب را هم بزنید تا شکر در آب حل گردد.

سپس، درب ظرف را ببندید و آن را برای 10 دقیقه در محیط آشپزخانه بگذارید تا خمیر مایه به عمل بیاید و پف کند. در ادامه، این مایه را به جای بیکینگ پودر به ماست اضافه نموده و باقی مراحل را مطابق دستور بالا دنبال کنید.

طرز تهیه نان جزغاله با سیب زمینی به چه صورت است؟

برای تهیه نان جزغاله با سیب زمینی، کافی است یک عدد سیب زمینی را آبپز نموده و سپس، پوره کنید. پوره سیب زمینی را با جزغاله و مقداری شوید، تره و پیازچه تازه و ساطوری شده مخلوط کنید. در صورت تمایل، می توانید مقداری مغز تخمه یا مغز گردوی خرد شده را نیز به این ترکیب اضافه کنید.

این مواد را در وسط خمیر نان قرار دهید. در ادامه، نان جزغاله با سبزی و سیب زمینی را در فر یا قابلمه بگذارید تا بپزد و کاملا آماده گردد.

ادویه نان جزغاله چیست؟

ادویه نان جزغاله نمک، فلفل سیاه و زردچوبه است. بعضی هم مقداری شوید، پیازچه و تره تازه و ساطوری خرد شده در مواد میانی نان جزغاله می ریزند.

منبع: افق کوروش

به "طرز تهیه نان جزغاله نیشابوری (نان قلفتی جزغاله) برای سرو کباب کوبیده" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه نان جزغاله نیشابوری (نان قلفتی جزغاله) برای سرو کباب کوبیده"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید